Ugrás a tartalomra

Szigor költözik a mindennapokba - Engedmény a gazdáknak

Kiemelten fontos információ

Ingyenes vetőmag

Kattintson a képre.

 

 


 

Pásztor István


 

Egyszeri felhatalmazás: KÉTNYELVŰ FORMANYOMTATVÁNY A NYUGDÍJ KIFIZETÉSÉHEZ

Letöltés

 


 

Segítőket keresünk!

Segítségre van szükségem!

viragos

A kedden este sajtótájékoztató formájában tett bejelentést rendkívüli ülésén a köztársasági kormány formális döntés formájában is elfogadta: a Covid-19 ellenes küzdelem jegyében ma délelőtt tíz órától a városi környezetekben a 65 évesnél idősebbek, míg a falusi környezetekben – 5 ezernél kevesebb lelket számláló települések – a 70 évesnél idősebbek nem hagyhatják el az otthonukat. Semmilyen okból kifolyólag és semmilyen körülmény között. Mindemellett az összes többi polgár számára kijárási tilalmat rendeltek el este 8 és hajnal 5 óra között. Utóbbi tilalom alól kivételt képeznek azok, akiknek sürgősségi orvosi ellátásra van szükségük, továbbá a megfelelő engedéllyel munkafeladatot ellátó személyeknek – beleértve ebbe a harmadik műszakban dolgozókat, akik munkáltatójuktól kapnak igazolást – és a mezőgazdasági termelők bizonyos kategóriái.

busz papirA hatóságok szigorúan ellenőrzik az említett rendelkezések betartását, közölte Nebojša Stefanović belügyminiszter a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, arra is kitérvén, hogy azért éppen az esti és éjszakai órákban rendelték el a kijárási tilalmat, mert ilyenkor jellemzőek a különböző közösségi összejövetelek. A Belügyminisztérium munkatársai folyamatosan ellenőrizi fogják a rendelkezések betartását és annak, akit szabálysértő magatartáson érnek, szigorú büntetésre kell számítania, emelte ki a tárcavezető, pontosítván, hogy az intézkedések megszegése bűncselekménynek minősül

– Ha valaki nem tartja tiszteletben a rendelkezéseket, azonnal bűnvádi feljelentésre számíthat. Ezt követően a Belügyminisztérium munkatársának kíséretében vissza kell térnie az otthonába, míg a büntetőeljárások akkor indulnak el, amikor azt az illetékes ügyész azt jónak látja – magyarázta Stefanović.

A Szerbiai Katonaság a védelmi minisztérium közleményének értelmében mától az összes országhatárt, továbbá az ideiglenes befogadóközpontokat és a menedékkérő-központokat felügyeli. Utóbbi létesítmények tekintetében az a cél, hogy a bennük elhelyezettek ne közlekedjenek korlátlanul az ország területén. A katonaság azért vállalta fel ezeket a feladatokat, hogy a Belügyminisztérium munkatársai a szerbiai polgárok tekintetében elrendelt teljes és részleges kijárási tilalom betartását ellenőrizhessék.

A katonaság emellett a közintézmények, a repülőterek és a Covid-19-ellenes küzdelemben szerepet betöltő egészségügyi intézmények felügyeletében is részt vesz.

A GAZDÁK KIMEHETNEK A FÖLDEKRE

A mezőgazdasági minisztérium közleményben tájékoztatta a kijárási tilalommal érintett gazdákat, hogy azok, akiknek este 8 és hajnal 5 óra között kellene bizonyos munkálatokat elvégezniük, a növényvédelmi igazgatósághoz fordulhatnak engedélyért. A kérvényeket az agromere@registar-uzb.rs email címre küldhetik a gazdák. A kérvényben a következő adatokat kötelesek feltüntetni: név és vezetéknév, a személyi igazolvány száma, a lakcím, ahonnan útnak indul, illetve ahová visszatér az említett időszakban, a gazdaság bejegyzési száma, a munkálatok elvégzésének a helye, a munkálatok végzésének a pontos napja és ideje. Az engedély kizárólag arra az egy napra érvényes, tehát minden egyes alkalommal újra kérvényt kell küldeni. Az igazgatóságnak legkésőbb 48 órán belül válaszolnia kell a kérvényre.

A kérvényeket telefonon is át lehet adni: a dél-bácskai, a közép-bánáti, a dél-bánáti, az észak-bánáti, az észak-bácskai, a nyugat-bácskai és a szerémségi körzetekben gazdálkodó termelők a 064/88-18-449-es telefonszámon tehetik ezt meg.

AZ IDŐSEBB GAZDÁKRA IS GONDOLTAK

Fremond Árpádtól, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselőjétől megtudtuk, hogy a teljes kijárási tilalommal korlátozott polgárok csoportjába tartozó gazdák tekintetében engedményt tesz az államvezetés. A mezőgazdasági minisztérium arról tájékoztatta, hogy korábban azt kérte a közlekedést ellenőrző szervektől, hogy a 65, illetve a 70 évnél idősebb termelők számára hagyja jóvá a tavaszi munkálatok elvégzését. Az a fontos, hogy a gazda magánál tartsa a gazdaság bejegyzését igazoló kártyácskát, a gazdaság számát tartalmazó bizonylatot – tette hozzá lapunknak nyilatkozva Fremond Árpád.

– Bízunk abban, hogy nem lesznek fennakadások, mint ahogyan abban is, hogy a gazdák időben el tudják végezni a munkálatokat. Kérdésemre válaszolván a minisztériumban azt mondták, hogy minden gazda kimehet a földekre, valamint azt, hogy szóltak a Belügyminisztériumnak, hogy ne tartóztassák fel ezeket a gazdákat. A minisztérium mindemellett arra kéri a gazdákat, hogy vigyék magukkal az igazolást, hogy van bejegyzett gazdaságuk. Fontos, hogy mindenki elvégezhesse a munkáját, hogy ne legyen terméskiesés. Meg kell termelni azt, amit később az év folyamán eladhatunk vagy feldolgozhatunk. Arra kérem az érintett idős gazdákat, hogy kizárólag a munkálatokat végezzék el, majd azonnal menjenek haza, ne érintkezzenek másokkal – fogalmazott Fremond Árpád

ujvidekKÜLÖN MUNKAIDŐ

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium ajánlásainak értelmében a közszolgálatokban és az állami szervekben a munkaadó külön intézkedéseket köteles foganatosítani a 60 évesnél idősebb, továbbá a krónikus megbetegedésben szenvedő, valamint a 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkavállalók tekintetében. Az említett kategóriák számára lehetővé kell tenni az otthoni munkavégzést, a heti munkatervvel összhangban.

NEM LEHETNEK ELBOCSÁTÁSOK

Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter elmondása szerint az idősek otthonaiban stabil a helyzet, ám a jelenlegi alkalmazottak tehermentesítésének céljával további személyeket alkalmaznak. A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap közreműködésével megkezdődött a szükséges felszerelés kézbesítése az idősek otthonaiba.

Zoran Đorđević mindemellett felszólította a munkaadókat, hogy tartsák tiszteletben a munkavállalók egészségének megőrzésével kapcsolatos szabályokat. A helyzetre való tekintettel a munkaadók nem bocsáthatják el azzal az indokkal alkalmazottaikat, hogy csökkent az elvégzendő munka mennyisége, közölte a miniszter, mondván, hogy a végzés alapján elkülönített polgárok távolmaradását a munkahelyükről fizetett távolmaradásként kezelik. (Magyar Szó)