Ugrás a tartalomra

SZABADKAI TELEFONSZÁMOK: 064/1009-276; 064/8052-963

2020.06.03 - 08:32

A védőoltásra még várni kell

teszt
Branislav Tiodorović szerint 2021 őszén válhat elérhetővé Szerbiában a koronavírus elleni vakcina

Minden járványügyi korlátozó intézkedést hatályon kívül kellene helyezni, értékelte a Kurir belgrádi napilapnak nyilatkozva Branislav Tiodorović epidemiológus, hozzátéve: eljött az ideje annak, hogy a sport- és egyéb rendezvényeket „normális” körülmények között tartsák meg, egyedül a koncertekkel kellene várni június 15-éig. Az embereket hagyni kell élni, nyomatékosította Branislav Tiodorović, majd egyebek mellett azzal érvelt, hogy Vajdaságban, Belgrádban és az ország középső térségében nyugodt a járványügyi helyzet. A belgrádi ideiglenes kórházon kívül az ország összes ilyen jellegű létesítményét felszámolták, tette hozzá Branislav Tiodorović.

MASZK, AHOL SZÜKSÉG VAN RÁ

– Ha védőmaszkot és kesztyűt viselünk, ott, ahol erre szükség van, akkor 14 nap múlva nem lesz többé koronavírus. Ezt garantálom. Fontos minél gyakrabban kezet mosni, méghozzá nemcsak a toalett használatát követően, vagy az étkezést megelőzően. A védőkesztyű viselése elsősorban azokban az ágazatokban indokolt, amelyekben az alkalmazottak gyakran hozzáérnek a különböző termékekhez, de a piacokon, önkiszolgálókban is érdemes viselni. Nem indokolt kesztyűviselésre kötelezni a pincéreket, hiszen ha kesztyűs kézzel mindenhez hozzáérnek, a kesztyű csak őket védi a fertőzéstől, a vendégeket nem. Ehelyett a pincéreknek szinte állandóan kezet kellene mosniuk és védőmaszkot viselniük. Szabadban nem szükséges a védőmaszk viselése – taglalta Tiodorović.

SZERBIÁBAN NEM BETEGEDTEK MEG KÉTSZER

A szakértő szavai szerint habár a kínai kutatások értelmében voltak olyan páciensek, akiknek a szervezetében a gyógyulást követően is kimutatták a SARS-CoV-2 vírust, Szerbiában erre nem volt példa. A koronavírus új típusával kapcsolatban éppen az a legnagyobb gond, hogy új típusú vírus, egyelőre keveset tudni róla, emelte ki Tiodorović, aki hiszi, hogy a szerbiai polgárok számára 2021 őszétől válik elérhetővé a védőoltás. Jelenleg 28 gyártó verseng egymással, hogy melyikük készít el előbb hatékony vakcinát, ám ha az el is készül, Szerbiának nem kellene az elsők között rendelnie a védőoltásból, hiszen a szerbiai polgárok nem kísérleti nyulak, jelentette ki Tiodorović, hozzátéve, hogy a vakcina alkalmazása az országban feltehetőleg nem lesz széleskörű, valószínűleg a hatványozottan veszélyeztetett polgárok, mint amilyenek a 65 évnél idősebbek, a krónikus légzőszervrendszeri és a daganatos megbetegedésben szenvedők juthatnak hozzá. Tiodorović mindehhez azt is hozzátette, hogy értékelése szerint ősszel a járványnak nem lesz második hulláma.

HAMAROSAN VÉGET ÉR

Srđa Janković immunológus egyetért azzal kapcsolatban, hogy a járvány a végéhez közeledik, habár egyelőre nem lehet megmondani, hogy pontosan mikor ér véget. A naponta azonosított, újonnan fertőzöttek száma arra enged következtetni, hogy a járvány belátható időn belül véget ér, nyomatékosította Janković a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva.

– Továbbra is korlátozva van a résztvevők száma a tömeges rendezvényeken. A sportrendezvényeken résztvevők száma a stadionok, vagy az egyéb helyszínek területétől függ. Emellett fontos betartani a javasolt óvintézkedéseket, mint amilyen a védőmaszk viselése, vagy a közeli érintkezések kerülése. Az óvintézkedések betartása mellett az érettségi bálok is megszervezhetők, de osztálykirándulásra is utazhatnak a diákok, ezt pedig örvendetesnek tartom, hiszen nem lenne jó, ha a gyerekek bármiről is kénytelenek lennének lemondani – fogalmazott Janković.

MONTENEGRÓBA, DE ELŐBB KARANTÉNBA

A napokban egymást követték az eltérő tartalmú hírek a szerbiai állampolgárok Montenegróba való beutazásának feltételeivel kapcsolatban. A Blic napilap legfrissebb értesülései szerint a szerbiai, valamint a Szerbiából Montenegróba beutazó montenegrói állampolgárok 14 napig vesztegzárban kötelesek maradni. Ez a kötelezettség alól a negatív PCR-teszt sem menti fel az érintetteket, írja a Blic bennfentesekre hivatkozva.

11.454 FERTŐZÖTT – 245 ÁLDOZAT

A mai adatok értelmében az országban az eddigiekben 11. 454 személy fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal. 24 óra alatt 4372 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 24 eredménye volt pozitív (0,55 százalék). Az országban jelenleg 475 személyt gyógykezelnek kórházban, lélegeztetőgép segítségére 10 személynek van szüksége. Egy nap alatt egy személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az elhunytak száma ezzel 245-re növekedett, a halálozási arány 2,13 százalék. Az eddigiekben 252.132 koronavírus-tesztet végeztek el az országban. Gyógyultnak eddig 6766 személyt nyilvánítottak.

Magyar Szó
Többi hír