Ugrás a tartalomra

SZABADKAI TELEFONSZÁMOK: 064/1009-276; 064/8052-963

2020.06.06 - 08:03

Válságstáb: Szabad téren létszámkorlátozás nélkül lehet gyülekezni

sétálók

Többé nincs korlátozva, hogy mennyi személy gyűlhet össze egyszerre szabad téren - hozta meg döntését a szerbiai válságstáb. A javaslatot még a kormánynak is el kell fogadnia.

Emellett zárt térben maximum 500 főig engedélyezett lesz a gyülekezés.

Több javaslatot is megfogalmazott mai ülésén a koronavírus-járvánnyal foglalkozó válságstáb. Az egyik fontos javaslat a házi karanténra, egy másik a tömeges rendezvényeken résztvevők számának növelésére vonatkozik. Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese elmondta, naponta körülbelül ezren kérik a koronavírus-teszt elvégzését Szerbiában, ezek főleg azok az emberek, akik külföldi útra indulnak, az antitestvizsgálatot viszont csak tized ennyien végeztetik el. Kiemelte, hogy a válságstáb javaslata alapján azok számára, akiknél megállapítják a fertőzés jelenlétét, viszont nincsenek komolyabb tüneteik, kéthetes otthoni elszigetelődést javasolnak, állapotukat pedig járványügyi szakemberek figyelik majd, és ha két héttel később továbbra sem jelentkeznek tünetek, és a koronavírus-teszt is negatív lesz, gyógyultnak minősítik őket. A válságstáb a tömeges rendezvényeken részt vevők létszámát is növelné.

Darija Kisić Tepavčević, igazgatóhelyettes, Batut Közegészségügyi Intézet, Belgrád: „A jelenlegi járványügyi helyzetet figyelembe véve a válságstáb úgy döntött, hogy a szabadtéri rendezvények esetében többé ne legyen korlátozás a résztvevők számát illetően, természetesen a kötelező távolság betartása, vagyis legalább egyméteres távolság mellett, a zárt terek esetében pedig ezt a számot 100-ról 500-ra emeltük. Megfogalmaztunk egy javaslatot is, amely a kormány elé kerül, ez pedig arra vonatkozik, hogy zárt térben csak a tömegközlekedési eszközökön legyen kötelező a személyes védőfelszerelés, vagyis a maszk és a kesztyű használata.”

A válságstáb javaslatát még a kormánynak is el kell fogadnia.

 

Pannon RTV
Többi hír