Ugrás a tartalomra

SZABADKAI TELEFONSZÁMOK: 064/1009-276; 064/8052-963

2020.06.03 - 08:30

Online konferencia a koronavírus-járvány gazdasági következményeiről

Pásztor István

A vajdasági gazdaság viszonylag jól teljesített a koronavírus-járvány idején - hangzott el azon a konferencián, amelyet ma tartottak Újvidéken, és amelyen járvány gazdasági hatásait elemezték.

Az online konferencián külföldi szakemberek osztották meg tapasztalataikat az itteniekkel. Az értekezletet a Vajdasági Gazdasági Kamara nagytermében tartották.

A körülményekhez képest a tartomány gazdasága jól teljesített, állapították meg a résztvevők. A járvány legsúlyosabban a turizmust érintette, ahol 42,9 százalékos csökkenés tapasztalható, míg a külkereskedelemben 1,4 százalékos volt a visszaesés, a kiskereskedelem ugyanakkor 2,9 százalékkal növekedett.

Boško Vučurević, elnök, Vajdasági Gazdasági Kamara: „Június elsejéig 22 ezer munkás tért vissza Vajdaságba a kamarai rendszer, illetve a Vajdasági Gazdasági Kamara adatai alapján, amely a felméréseket végezte. Tehát, jelenleg a munkások visszatérésének és a gazdaságunk működésének egy magas szintjén vagyunk.”

Az idei év első négy hónapjára vonatkozó adatok alapján a vajdasági gazdaság 7,5 százalékos ipari növekedést mutat, ami elsősorban a feldolgozóipar jó teljesítményének köszönhető.

Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke kiemelte: „Fontosak azok az intézkedések, amelyeket a kormányok megtesznek a gazdaságélénkítés szempontjából. Itt gondolok elsősorban a nemzeti bank által bevezetett hitel-visszafizetési moratóriumra, gondolok az adó és járulékok fizetésének a halasztására, azokra a pluszlehetőségekre, amelyek a Fejlesztési Alapon keresztül válnak elérhetővé a vállalkozások számára.”

Az online konferencián Románia, Csehország, Marokkó, Egyiptom és Tunézia belgrádi nagykövetei mellett Franciaország, Magyarország, Csehország, a boszniai Szerb Köztársaság, Románia és Görögország gazdasági kamaráinak az elnökei vettek részt.

Pannon RTV
Többi hír