Ugrás a tartalomra

SZABADKAI TELEFONSZÁMOK: 064/1009-276; 064/8052-963

2020.05.17 - 09:10

Kezdődik a koronanyár - nyitnak a strandok

strand

A kora májusi hőhullám megnyitotta a strandokat is, 500 fürdőhely nyílt meg Görögországban a hétvégén. A külföldi turistákat csak július elsejétől fogadják.

A tengerpartok szigorú távolságtartási szabályok betartása mellett látogathatók: a napernyők között legalább 4 és fél méternek kell lennie, a strandok mindössze 40 embert engedhetnek be ezer négyzetméterre. Több strandon drónokra szerelt hangszórókon figyelmeztetik az embereket a távolság megtartására. A 11 milliós Görögország számára kiemelt kérdés a gazdasági termelés ötödét kitevő turizmus újbóli megerősítése, így elkerülhetetlen, hogy kísérletet tegyenek a turistaszezon megmentésére. Az intézkedés nyomán szombaton a görögök megrohanták a strandokat.

Sokak számára ez volt az első alkalom, amikor idén tavasszal nyilvános helyre mentek a lezárásokat követően. Athén május elején kezdett könnyíteni a kijárási szabályozásokon. Az idei nyár nagyon más lesz, mint a többi - mondja egy parti bár pultosa. A mindennapi életünk is megváltozik, új szabályoknak kell megfelelnünk, nekünk és a vendégeknek is, addig, ameddig szükséges. Abban reménykedünk, hogy a közös erőfeszítés meghozza a várt eredményt. A tervek szerint júliustól már külföldi turistákat is fogadnak. Azt üzenjük nekik, hogy ez egy nagyon biztonságos és vendégszerető ország. Szívesen látjuk és várjuk őket, amíg betartják az előírásokat - nyilatkozta az álimoszi polgármester.

A görög kormány múlt héten hirdette ki, idén milyen rendkívüli szabályok szerint várják a turistákat. Kijelölnek például karanténhoteleket, ahol a pozitívra tesztelt turistákat elhelyezhetik. Betiltották a svédasztalokat, a szállodák személyzetét pedig ki kell képezni, hogyan takarítsanak és viselkedjenek ebben a helyzetben.

Franciaországban is megnyíltak az első strandok, de csak egyéni sportolás céljára. Úszni, hullámlovagolni, merülni, futni szabad - piknikezni egyelőre nem. Megtiltották a 10 főnél nagyobb gyülekezést és az alkoholfogyasztást a strandokon - mondták az illetékesek hozzátéve, persze, aki szeretne egyet napozni, az nyugodtan jöhet. A strandok megnyitására Franciaországban nincs központi szabályozás, az önkormányzatok döntenek ennek szabályairól.

Pannon RTV
Többi hír